Tradiţii şi superstiţii în Săptămâna Mare

Astăzi a început Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Este perioada anului cea mai încărcată pentru gospodine: potrivit tradiţiei, acum se face tot ce este cunoscut sub denumirea modernă de „curăţenie generală”. În graiul popular, aceasta înseamnă: curţile trebuie măturate, şurile şi gardurile, reparate, şanţurile să fie curăţate de nămol şi adâncite. Casele trebuie să strălucească de curăţenie pentru că ele „te blestemă dacă Paştile le prind necurăţate”. Iar întreaga trudă începe în Lunea Mare: acum se scoate totul afară, se aerisește casa, să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul!

Indiferent dacă respecţi sau nu tradiţia, noi ştim că oricum fiecare săptămână e de muncă, aşa că te aşteptăm să te odihneşti un pic la Apartament 1, unde îţi poţi lua pauza binemeritată de mic dejun, prânz sau cină. Poţi să comanzi a la carte, sau să alegi ofertele disponibile zi de zi. La prânz te aşteptăm, aşa cum te-ai obişnuit, cu Meniul Zilei! Te poți delecta cu: supă din verdețuri de primăvară, crispy strips cu cartofi la cuptor, gulyas de vită, supă cremă de legume, pulpe de pui cu cartofi aurii și sos de gorgonzola, supă de cartofi cu afumătură și lasagna. Meniul complet, pentru întreaga săptămână, îl găsești în secţiunea Special.

Revenind la tradiţiile şi superstiţiile populare din Săptămâna Mare, atenţie, joi nu ai voie să dormi! Dacă o faci, vei fi leneş întregul an. Aşa că poţi să: roşeşti ouăle (Joia Mare e ziua în care se roşesc în mod „oficial”), apoi să plantezi pomi (pentru că se vor prinde mai uşor decât în alte zile), şi să îţi închei ziua cu un MECI DE ZILE MARI: returul Dinamo – Steaua, în Cupa României. Nici dacă ne treci pragul cu o zi înainte, miercuri, nu te vei plictisi: poţi urmări cealaltă semifinală din Cupă, Astra-Petrolul, precum şi celebrul duel din Cupa Regilor, Barcelona- Real Madrid. Le aşteptăm şi pe doamne şi domnişoare, însă numai dacă şi-au terminat „muncile casnice de peste iarnă”, altfel „Joimăriţa” le pedepseşte!

Recapitulare program pentru microbiști:

– miercuri: Cupa României: Astra – Petrolul, de la ora 20.30 si Barcelona – Real Madrid în Cupa Regelui, de la ora 22.30

– joi:Cupa României: Dinamo – Steaua, de la ora 20.30

– sâmbătă: CFR Cluj – Ceahlăul, de la ora 19,30

– duminică: Dinamo – Astra, de la ora 14.00Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *